Pyszne, ręcznie robione czekoladowe cukierki. Do ich wykończenia można używać różnych składników, dzięki temu pięknie się prezentują. Chętnie oferowane w prezencie dla przyjaciół. Jest to deser kaloryczny, tłusty, ale zawiera dużo składników mineralnych, w tym magnezu.
Ganache to francuska nazwa polewy przygotowanej z czekolady i śmietanki. Do przygotowania masy o konsystencji nadającej się do smarowania miesza się czekoladę i śmietanę w proporcjach 1:1. Jeśli doda się więcej czekolady, masa jest dużo bardziej gęsta, dzięki czemu można z niej formować cukierki.
Przepis ma małą porcję:
Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 100 g słodkiej śmietany, do dekoracji można użyć cukru pudru, kakao, pokruszone pistacje lub orzechy, wiórki kokosowe. Do cukru pudru można dodać nieco barwnika spożywczego w proszku i wtedy cukierki będą kolorowe.
Wykonanie: Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i powoli dodawać po kawałku czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Z robieniem cukierków trzeba się spieszyć, bo masa szybko stygnie i robi się twarda. Wystarczy wtedy ją podgrzać i znowu zabrać się do pracy.
Cukierki formujemy obtaczając kawałki ganache w wybranym składniku. Do dzielenia masy na cukierkowe porcje dobrze jest użyć dwóch łyżek.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia pełna zdrowia” Karola Okrasy i Joanny Walczak.
(Przeczytany: 1756 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.