Czarne babeczki z migdałową nutellą to propozycja deseru z trzech rodzajów czekolady – gorzka, mleczna i biała. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a nutelli jest na tyle dużo, że wystarczy również do kanapek.
Przepis na migdałową nutellę znajduje się w poprzednim wpisie.
Składniki: dwie tabliczki czekolady (jedna mleczna, jedna gorzka), 100 g brązowego cukru, 150 g masła, 100 g zmielonych migdałów, 3 łyżki pszennej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szczypta soli do ubicia białek.
Wykonanie: Przygotować mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i wymieszać dokładnie. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej razem z czekoladą i cukrem. Następnie do płynnych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć ją z masą czekoladową.
Babeczki najlepiej piec w silikonowych foremkach – nie rosną zbyt intensywnie, więc foremki mogą być wypełnione prawie po brzegi. Każdą z foremek napełnić do połowy, położyć na pierwszą warstwę ciasta łyżkę białej migdałowej nutelli i dopełnić do reszty. Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut. Podczas pieczenia powierzchnia babeczek może delikatnie popękać.
(Przeczytany: 915 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.