A oto mój stary przepis na keks. To ciasto zawsze mi wychodzi. Jednak trzeba uważać pod koniec pieczenia, żeby go za szybko nie wyciągnąć z piekarnika, bo będzie zakalec.
Przepis:
Składniki: 250 g mąki, 250 g bakalii, 250 g cukru pudru, 250 g margaryny, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka spirytusu.
Jeśli chodzi o bakalie, to ja dodaję 100 g rodzynek, 100 orzechów włoskich, a resztę uzupełniam skórką pomarańczową lub czymś innym. Skład bakalii nie ma większego znaczenie – najlepiej dodać to, co się lubi.
Wykonanie: Bakalie posiekać w drobną kostkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak ciasto będzie wyrobione dodać łyżeczkę spirytusu. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać bakalie.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
(Przeczytany: 1266 razy)
keks wyglada przepysznie 🙂 Chyba sprobuje zrobic taki na święta 🙂