Wiele jest sposobów na przygotowanie farszu do kurczaka. Zielone oliwki zapewniają ciekawą kompozycję smakową. We Francji pasta z oliwek znana jest pod nazwą tapenada.Tapenada to pasta z oliwek (zielonych lub czarnych). Jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Jej charakterystyczny smak, walory zdrowotne i łatwość przygotowania sprawia, że ma wielu zwolenników. W dzisiejszym wpisie pasta z oliwek wykorzystana jest jako farsz do kurczaka, a efekty widać na zdjęciu poniżej.
Przepis
Tapenada. Składniki: 100 g odsączonych zielonych oliwek, łyżeczka kaparów, kawałek ostrej papryczki chilli, szczypta tymianku, mały ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy. Wszystkie składniki wrzucamy do małego pojemniczka i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Danie główne. Składniki: cztery pojedyncze filety z piersi kurczaka, opakowanie boczku parzonego, tapenada.
Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z żyłek. Naciąć każdy z nich formując kieszonkę, a następnie wypełnić ją oliwkowym sosem. Każdy filet zawinąć w dwa plastry boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około godzinę.
Piersi kurczaka faszerowane tapenadą podawać natychmiast po przygotowaniu, kiedy są jeszcze gorące. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego!!!
(Przeczytany: 1567 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.