Z początku wątpiłam, czy coś z kaszą jako głównym składnikiem może być ciastem. Bardziej pasowało mi na dodatek do drugiego dania, ale tak nie jest! Sernik gryczany jest słodki i idealnie nadaje się na deser. Przepis też nie jest skomplikowany.
Przepis:
Składniki: 200 g rozgotowanej kaszy gryczanej, 250 g sera mascarpone, jedna limonka, 10 g korzenia imbiru, tabliczka gorzkiej czekolady, 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia, masło do wysmarowania foremek, 100 g cukru + do wysypania foremek.
Przygotowanie: Foremki wysmaruj masłem i wysyp cukrem, a następnie włóż do lodówki, aby się schłodziły.
Aby dobrze rozgotować można ją spokojnie gotować nawet 15 minut dłużej. Najpierw zmiksuj przestudzoną kaszę, a następnie przełóż ją do miski i wymieszaj dokładnie z serkiem mascarpone. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na gładką masę. Następnie dodaj do masy startą skórkę limonki, starty imbir, obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i dodawaj partiami do masy. Ostatnią partię białek bardzo delikatnie zmieszaj z masą.
Wyjmij foremki z lodówki i przełóż do nich masę sernikową. Czekoladę połam na drobne kawałki i ułóż ją na powierzchni. Poukładaj foremki na kratce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na ok. 30 minut.
Sernik bardzo ładnie rośnie, a na koniec nieco opada, a to dzięki zawartości ubitego na pianę białka. Nie jest to jednak powód do zmartwienia, bo opadnięty, czy wyrośnięty smakuje tak samo pysznie. Sernik można podawać na ciepło bezpośrednio po upieczeniu.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla.
(Przeczytany: 1025 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.