Bardzo proste kruche ciasteczka – sekret prostoty tkwi niestety w gotowym cieście francuskim. Nadałam im nieco świątecznej oprawy.
Przepis:
Składniki: opakowanie mrożonych śliwek, 100 g bakalii mix (najlepiej z orzechami, migdałami i rodzynkami), gotowe ciasto francuskie, 1 jajko.
Wykonanie: Śliwki pozostawić do rozmrożenia. Bakalie zmiksować. Ciasto pokroić na kwadraty o wymiarach 5×5 cm. Kupiłam gotowe ciasto w Carrefourze i dzięki temu wykonanie tych ciasteczek okazało się banalne. Kwadraty są dość małe kawałki, więc ciasteczko jest właściwie na jeden kęs. Łyżeczką nakładać połówkę lub dwie połówki śliwki i bakalie, akurat tyle ile zmieści się na kwadracik ciasta. Brzegi ciasta trzeba dobrze zlepić, aby nie rozeszły się w trakcie pieczenia. Można je nieco zmoczyć wodą lub posmarować roztrzepanym jajkiem. Jajkiem można posmarować również ciasto wystające spod owoców. Będzie miało wtedy piękny złocisty kolor. Piec 20‑25 min. w temperaturze ok. 180 st. Podawać jako deser do kawy lub gorącej czekolady.
(Przeczytany: 2886 razy)
Gosiu, piękne te Twoje ciasteczka 😉 A zdjęcia kapitalne 🙂
Dzięki! Nad ciasteczkami, to będę musiała jeszcze popracować. Trochę się porozklejały. Ćwiczenie czyni mistrza, więc mam nadzieję, że następna porcja będzie lepsza. 😉