Do Walentynek jeszcze trochę, ale wykrawanie serduszek trzeba poćwiczyć. Zatem dziś proponuję kruche orzechowe ciasteczka osypane cukrem.
Przepis:
Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 70 g mielonych orzechów włoskich, cukier do posypania ciasteczek.
Wykonanie: Mąkę, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i mielone orzechy wymieszać razem i zagnieść. Dobrze jest wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, bo ciepłe łatwiej się zagniata z ciastem. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto lepiej się rozwałkowuje, natomiast ciepłe lepi się wszystkiego, a formowanie serduszek ciągnie się w nieskończoność.
Posypać stolnicę niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Wykrawać z niego serduszka, posypać cukrem i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 20 min – do momentu, aż będą miały złoty kolor. To jest porcja na jedną blachę. Smacznego!
(Przeczytany: 3423 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.