Kruche, pachnące, uzależniające. Nadają się na specjalne okazje, jak i bez okazji. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się fantastyczny zapach. Lubię ten przepis, bo daje dużą swobodę zmiany składników i smaków. Zamiast migdałów można dodać różne inne orzechy, a zamiast cukru waniliowego swój ulubiony zapach. Nie bójcie się eksperymentować z tym przepisem. Na pewno wyjdzie coś dobrego.
Przepis:
Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 70 g mielonych migdałów.
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść. Dobrze jest wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, bo ciepłe łatwiej się zagniata z ciastem. Jak już zagnieciecie ciasto, to macie z górki, bo to najtrudniejsza część przepisu.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować z nich rogaliczki. Wyłożyć je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 20 min – do momentu, aż będą miały złoty kolor. Z tej porcji wyszło mi 40 rogaliczków.
(Przeczytany: 936 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.