Muffinki migdałowe to jedne z moich ulubionych. Może dlatego, że ja po prostu przepadam za migdałami?
Przepis:
Składniki: 200 g mąki, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 jajka, szczypta soli, 100 g cukru, opakowanie proszku waniliowego, 80 ml oleju, 200 g kwaśnej śmietany, garść płatków migdałowych, szczypta soli.
Przygotowanie: Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli – wymieszać składniki. Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i śmietanę – wymieszać.
Obie masy połączyć i wymieszać dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić zagłębienia do ¾ wysokości. Na powierzchni ciasta ułożyć płatki migdałowe lekko je wciskając w ciasto.
Włożyć formę do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec na środkowej półce ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
(Przeczytany: 870 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.