Kiedyś, dawno temu, swoją przygodę z mufinkami rozpoczęłam właśnie od tego przepisu. Jest prosty i chyba nie ma możliwości, aby coś poszło nie tak. Mufinki robi się wyrabiając ciasto łyżką 🙂
Przepis:
Składniki: 150 g margaryny do pieczenia, 2 jajka, jedno opakowanie cukru waniliowego, 120 g cukru, 180 g jogurtu naturalnego, 250 g mąki, 60 g płatków owsianych, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli, 200 g wiśni świeżych lub ze słoika. Jeśli wybierzecie słodkie wiśnie ze słoika, to można zmniejszyć ilość cukru.
Wykonanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Dodać do niej roztrzepane widelcem jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt i wiśnie – dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche (płatki, mąka, cynamon, soda, proszek do pieczenia, sól). Połączyć obie części i wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Jeśli chcecie, aby ciasto nie zabarwiło się od owoców, należy je dodać jako ostatnie do wyrabianej masy. Jeśli wydaje się, że masa jest zbyt rzadka, to trzeba dodać więcej mąki. Zbyt mokra masa lub się mocno przyklejać do papierowych papilotek. Nie szkodzi natomiast pieczeniu w metolowej foremce.
Masę nakładać łyżką do formy wyłożonej papierowymi foremkami do ¾ wysokości. Mufinki można też piec w metalowej foremce. Wtedy trzeba ją wysmarować masłem i wysypać mąką. Włożyć na nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut na złoty kolor. Po tym czasie wyjąć foremkę, odstawić mufinki na 5 minut i wyłożyć je na tacę.
(Przeczytany: 624 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.