Pierniczki na wzór niemieckich lebkuchen. Są bardziej miękkie, gdyż odmienna niż w przypadku naszych pierników receptura nie wymaga od nich długiego leżakowania. Co ciekawe skład lebkuchen w Niemczech jest regulowany prawnie. I tak ciasteczka zwane Elisenlebkuchen muszą zawierać co najmniej 25% migdałów lub innych orzechów. Na szczęście domowe wypieki mogą się do tych regulacji nie stosować. Tutaj wersja cukierkowa, czyli pierniczki oblane różowym lukrem.
Przepis:
Składniki: 250 g mąki, 85 g masła, 180 ml płynnego miodu naturalnego, 60 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich, 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 łyżeczki orientalnej przyprawy do pierników, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, różowy lukier do ozdobienia.
Przygotowanie:
Mało rozpuścić, wymieszać z miodem i odstawić, aby mieszanina przestygła. Do osobnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy, skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Następnie do sypkich produktów dodać masło z miodem i wyrobić ciasto na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, które następnie po ułożeniu na papierze można spłaszczyć łyżką, aby uzyskać kształt placuszków. Włożyć blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Trzeba ich pilnować, aby się za mocno nie spiekły, będą zbyt twarde.
(Przeczytany: 1053 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.