Obiad lub przekąska na słodko. Jeśli tradycyjna kasza manna nie ma u Was wzięcia, zróbcie z niej placuszki. Dobrze smakują z musem truskawkowym.
Przepis na placki:
Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 3 szklanki mleka, 50 g masła, 3 jajka, 3 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia.
Wykonanie: Mleko wlać do garnka, dodać do niego masło i całość zagotować. Następnie powoli wsypać kaszę dokładnie mieszając, aby nie doszło do utworzenia się grudek. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Kasz powinna być gęsta, aby po dodaniu jajek nadal miała w miarę gęstą konsystencję.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej kaszy manny dodać utarte żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i delikatnie jej rozprowadzić w masie. Masę łyżką wykładać na gorącą patelnię i smażyć do złoty kolor. Można podawać z sosem owocowym.
Przepis na sos truskawkowy:
Składniki: 250 g mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru.
Przygotowanie: Zamrożone truskawki wrzucić do rondelka razem z cukrem i włączyć bardzo mały gaz – niech się powoli ogrzewają. Jak się rozmrożą wymieszać, aż cukier się rozpuści, a następnie zmiksować. Sos zagotować i ciepłym polewać placki.
(Przeczytany: 4507 razy)
Jakie grubaśne… Pycha 🙂 Uwielbiam je.
Tak chyba tylko wyszły grubaśnie 🙂 Ale są dobre, polecam.