Niezwykle prosta propozycja. Zasadniczo wystarczy zamieszać łyżką – ja tak zrobiłam, bo nie mam miksera. Można jednak składniki zmiksować. Będzie po prostu szybciej. Dużą zaletą jest też użycie sera sernikowego, bo nie trzeba go mielić :).
Przepis:
Składniki: 1 kg sera sernikowego, 200 g cukru, 5 jajek, 80 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, kilka kropel olejku waniliowego, 50 g masła.
Wykonanie: Wymieszać łyżką ser, cukier, olejek waniliowy, miękkie masło i obie mąki. Dodać żółtka, a następnie białka ubić na sztywną pianę i domieszać do masy sernikowej. Wylać masę do formy. Formę umieścić w większej formie, do której nalać ¾ wysokości wody. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec godzinę i 10 minut. Odstawić do ostudzenia, podawać schłodzony.
Ja go piekłam w żaroodpornej formie wielkości ok. 23 na 28 cm umieszczonej w większej formie metalowej. Polecam nie używać termoobiegu, bo za bardzo przypala się wierzch sernika. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
(Przeczytany: 1877 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.