Prawdziwe buły. Wyrosły mi strasznie duże, czego się zupełnie nie spodziewałam. Myślałam, że po prostu środek z makiem się zapadnie i już. A tu nic z tych rzeczy. Rosły i rosły, a my z moim synkiem siedzieliśmy przed piekarnikiem podziwiając to szaleństwo.
Pomysł na buły makowe przyszedł z poprzedniego dania, łososia w maku. Do łososia zużyłam tylko 2 łyżki maku, więc chciałam resztę maku jakoś zagospodarować. W taki sposób powstał pomysł na drożdżówki z makiem.
Przepis:
Składniki na ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 3 żółtka, 100 g cukru, 150 ml śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, otarta skórka z pół cytryny, 50 g masła.
Składniki na farsz makowy: 100 g maku mielonego, 30 g rodzynek, 3 łyżki brandy, 30 g orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, skórka otarta z ¼ cytryny, 100-150 g słodkiej śmietany. Słupki migdałowe do dekoracji.
Wykonanie: Przygotuj zaczyn z drożdży, połowy ilości lekko podgrzanej śmietany, 2 łyżek mąki i łyżki cukru. Rozmieszaj dobrze wszystko i pozostaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj masę makową. Wcześniej namocz w brandy pokrojone w drobną kostkę rodzynki. Orzechy również posiekaj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie zbyt gęste, rozcieńcz odrobiną mleka.
Jak zaczyn wyrośnie dodaj go do pozostałych składników na ciasto. Wymieszaj resztę mąki, cukru, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, chłodne masło i zaczyn. Powinniśmy uzyskać gładką masę. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto i uformuj kuleczki. Następnie spłaszcz je, zrób zagłębienie pośrodku i połóż na wierzch porcję maku. Udekoruj migdałami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 20 minut do momentu, aż bułeczki zrobią się rumiane.
Ja podzieliłam ciasto na 12 części, bo tak mi się najlepiej układało na blasze.
(Przeczytany: 465 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.