tarta jabłkowa

Print pagePDF pageEmail page

Sezon na jabłka już się rozpoczął, a ja inauguruję go tartą jabłkową. Ty razem wypróbowałam ciasto kruche z mąką krupczatką.tarta jabłkowa

Przepis:

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki krupczatki, 100 g masła, 50 g cukru, jedno jajko, pół łyżeczki cynamonu i szczypta soli.

Przygotowanie ciasta kruchego: mąkę przesiać do miski. Zimne masło pokroić nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Zrobić z ciasta kulkę i włożyć je do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie zagnieść jeszcze raz, rozwałkować i wylepić żaroodporne naczynie. Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem.

Składniki na farsz: 600 g jabłek, 100 g gęstej, ale nie kwaśnej śmietany, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wiórków kokosowych.

Wylepioną ciastem formę żaroodporną włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod obciążeniem ok. 15 minut. Jak kruche ciasto będzie w piekarniku dokładnie wymieszać składniki farszu, tj. śmietanę, cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na podpieczone ciasto wylać sos budyniowy, a na nim układać plasterki jabłek. Tarta jabłkowa powinna być zapieka jeszcze przez kolejne 30 minut. Podawać ją najlepiej po przestudzeniu lub ciepłą z gałką lodów śmietankowych.

 

(Przeczytany: 1905 razy)

Artykuł napisany przez

Jedna odpowiedź

  1. Malwinka
    Malwinka z | | Odpowiedz

    Jesienna tarta 🙂 pyszna! Ja dodaję jeszcze odrobinę cynamonu 🙂

Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.

Napisz odpowiedź

Chcesz dodać komentarz - rozwiąż zadanie :) *