Tarta z bakłażanem, serem Camembert i żurawiną to niezwykle udane połączenie składników. Lekko słodkawy bakłażan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Kolorystycznie też niczego sobie. Zdecydowanie polecam.
Porcja jest na jedną formę do tarty o średnicy 22 cm. Czasem jednak jak ciasto mi się bardziej rozwałkuje to wystarcza jeszcze na małą tartaletkę.
Przepis:
Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki krupczatki, 100 g masła, 10 g tartego sera gratino, 1 jajko, szczypta soli.
Składniki na wypełnienie: pół średniego bakłażana, pół serka Camembert, garstka świeżej żurawiny, 150 g gęstej śmietany, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, a schłodzone masło pokroić na drobne kawałeczki. Dodać ser, jajo i sól. Całość zagnieść i umieścić na godzinkę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku (180 stopni) przez 15 minut – najlepiej pod obciążeniem. W tym czasie przygotować resztę. Ser i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Żórawinę poprzekrawać na połówki lub ćwiartki. Jajka roztrzepać widelcem i doprawić. Na podpieczony spód tarty wylać sos, a na nim poukładać kawałki sera, bakłażana i żurawiny. Tartę włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut.
(Przeczytany: 792 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.