Tiramisu to oryginalny włoski deser. Główne jego składniki to biszkopty, ser mascarpone i dodatki. We Włoszech spożywa się go najczęściej na drugie śniadanie w upalne dni – obowiązkowo silnie schłodzony. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na różne odmiany tego deseru. Mi jednak najbardziej do gustu przypadł ten prezentowany poniżej. Ten przepis na tiramisu z niewielką modyfikacją pochodzi z przepisów Kuchni Lidla.
Przepis:
Składniki: paczka podłużnych biszkoptów (300 g), 500 g sera mascarpone, 4 żółtka, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki kakao.
Przygotowanie: Kawę rozpuść w szklance wody i odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaj ser mascarpone i wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopty maczaj na chwilę w kawie (długość tej chwili zależy od rodzaju biszkoptów – te z Sana zanurz dosłownie na sekundę), a następnie układaj w naczyniu pierwszą warstwę deseru. Następnie wyłóż połowę masy serowo-żółtkowej i posyp przez sitko połową ilości kakao. Powtórz układanie warstw: biszkopty, masa, kakao. Włóż tiramisu na 4-6 godzin do lodówki.
Przed podaniem posyp resztką kakao i udekoruj według uznania.
(Przeczytany: 1660 razy)
Super pomysł na święta 🙂
Myślisz, że mogę pominąć żółtka?
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Hej. Szczerze mówiąc to moja rodzina tak lubi kogel-mogel, że nigdy nie próbowałam usuwać żółtek z tiramisu. Ale gdzieś widziałam przepis na tiramisu bez żółtek. Myślę, że taka wersja też będzie dobra, choć trochę bielsza. Pozdrowienia.
ach, uwielbiam!
gdyby nie to, że jest niebotycznie kaloryczny, jadłabym go non stop!