Pięknie wyglądające, oryginalne danie z kalarepy. W dodatku proste w wykonaniu, bo wystarczą kalarepki, ryż, sos boloński i trochę zaangażowania.
Przepis:
Składniki: 4 średnie kalarepy, 200 g mielonego mięsa z łopatki, puszka krojonych pomidorów, 2 torebki ryżu, przyprawy (bazylia, sól, pieprz).
Wykonanie: Kalarepę umyć, obrać ze skóry, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut. Ostawić do przestygnięcia, a następnie odciąć jej górną część i wydrążyć środek. Mięso przesmażyć z przyprawami, dodać pomidory i zredukować. Kalarepy faszerować sosem bolońskim. Resztę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyć kalarepy i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Jak wszystko będzie gotowe wyłożyć na talerze ryż i sos boloński, a na min ułożyć faszerowaną kalarepę. Danie udekorować listkiem bazylii.
(Przeczytany: 2133 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.