Jeśli lubicie słodkie kluski z makiem, to jest to propozycja właśnie dla Was. Zaletą są niewielkie porcje, czyli mak zapakowany do makaronu typu muszle. A kolejną zaletą jest nietypowe, piękne podanie wigilijnej potrawy. Makowe muszle są o wiele bardziej fotogeniczne niż zwykle kluski.
Przepis:
Składniki: 250 g makaronu typu duże muszle (conchiglioni rigati), 500 g masy makowej – najlepiej bez dodatków, 100 g rodzynek, 5 łyżek brandy, 100 g orzechów (no. włoskich, migdałów, itp), 100 g suszonych fig, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 łyżek płynnego miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, otarta skórka pomarańczy do dekoracji.
Wykonanie: Rodzynki namocz w brandy i pozostaw na chwilę. W tym czasie pokrój bardzo drobniutko orzechy, figi i skórkę pomarańczową. Aby orzechy były bardziej miękkie można je uprażyć na patelni bez tłuszczu. Następnie połącz masę makową, wszystkie bakalie, miód, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Skorzystaj z przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj trochę oliwy do wody, aby makaron się nie sklejał. Odcedź go i zahartuj zimną wodą.
Napełniaj muszle makiem i układaj na talerzu. Udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej. Dobrze smakują również na zimno.
(Przeczytany: 7113 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.