Robiłam go pierwszy raz. Stwierdziłam jednak, że muszę zacząć robić pasztety, bo mój synek je uwielbia. A wiadomo te domowe są o wiele lepsze niż sklepowe.
Przepis:
Składniki: 700 g piersi kurczaka, 100 g wątróbek drobiowych, warzywa (cebulka, mała marchewka i pietruszka, kawałek selera, kawałek pora), 2 jajka, 1 cm korzenia imbiru, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), 1 łyżka oleju, masło i bułka tarta do natłuszczenia i wysypania foremek.
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Podlać je wodą i dusić do wyparowania wody. Trochę wody musi jednak zostać, bo pasztet będzie zbyt suchy. Odstawić do przestudzenia, wyjąć liść laurowy, a następnie zawartość rondla zmielić. Dodać jajka, przyprawy, drobno starty imbir, dokładnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki do mufinek lub małe keksówki posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wypełnić po brzegi masą mięsną. Piec ok. 40 minut w zależności od wielkości foremek.
Z podanych składników wyszło mi 5 pasztecików pieczonych w ceramicznych foremkach mufinkowych.
(Przeczytany: 1393 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.