Przepis na sos żurawinowy jest bardzo prosty. Warto go mieć pod ręką, bo może przydać się w najbardziej nieoczekiwanej chwili. Pasuje do serów, mięsa na zimno i ciepło, krakersów i wielu innych przekąsek. Można go też podać jako dodatek do drugiego dania zamiast sałatki.
Przepis:
Składniki: suszona żurawina – 120 g. Kupując opakowanie 150 g, a takie zwykle są, można zostawić sobie troszkę do zjedzenia od razu. Sos żurawinowy jest dość słodki. Jeśli chcecie uzyskać mocniej cierpki smak trzeba wybrać tą mniej słodzoną.
Przygotowanie: zagotować jedną szklankę wody w małym garnuszku. Wrzucić żurawinę do wrzątku i gotować przez 5 minut mieszając. Uważajcie, aby nie przywarła zbyt mocno do dna. Po tym czasie trzeba ją zmiksować blenderem i sos jest gotowy do podanie. Po ostygnięciu będzie nieco gęstszy niż na gorąco.
(Przeczytany: 7897 razy)
W trochę innej wersji… zamiast wody radzę użyć bulionu (mięsnego lub warzywnego) i dodać kapkę wódki żurawinowej (lub wiśniówki, lub wódki porzeczkowej). Sos na tym zyska. 🙂
Dzięki! Wypróbuję!
Pozdrawiam, Małgosia.