Kasza jaglana (millet groats) nie jest zbyt popularna, ale warto ją spożywać, bo jej właściwości różnią się nieco od pozostałych kasz. Kasza ta powstaje z łuskanego ziarna prosa. Zawiera dużo skrobi (ok. 65%), choć ma znacznie mniej błonnika niż pozostałe kasze. Nie zawiera glutenu, a zawartość w niej białka jest znacznie mniejsza niż w innych kaszach i wynosi ok. 11%. Kasza jaglana jest również wartościowym składnikiem energetycznym dań, szczególnie dla dzieci. Kolejną zaletą kaszy jaglanej jest duża ilość krzemionki, która ma korzystny wpływ na stan, włosów, skóry i paznokci.
Kaszę zwykle gotuje się na wodzie najlepiej z dodatkiem masła, ale ugotowana na mleku ma znacznie delikatniejszy smak i jest słodsza. Przedstawiony poniżej przepis na zapiekankę to ok. 6 porcji.
Przepis:
Składniki: Opakowanie kaszy jaglanej – 400 g, jeden litr mleka 1,5%, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 kg słodkich jabłek, łyżeczka cynamonu, kubek 500 ml słodkiej śmietany, masło do wysmarowania żaroodpornej formy.
Wykonanie: Mleko zagotować i wysypać do niego kaszę. Gotować ją ok. 20 minut, a następnie odstawić, by lekko przestygła.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę i przesmażyć z cukrem trzcinowym. Na koniec dodać cynamon.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę kaszy, na nią jabłka, a następnie wyłożyć pozostałą część kaszy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Podawać na gorąco. Można polać słodką śmietaną.
(Przeczytany: 8200 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.