U mnie w kuchni wiosna, a za oknem śnieżyca. Z piekarnika bije miłe ciepło, a po domu roznosi się pyszny aromat kruchych ciasteczek 😉
Przepis na dwie blachy tulipanów:
Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, jedno duże jajko, łyżeczka cukru waniliowego, kilka kropel aromatu cytrynowego, odrobinę barwnika zielonego i czerwonego.
Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i połączyć składniki. Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki i dodać do mąki razem z jajkiem i aromatem. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części i dodać do jednej odrobinę zieleni, a do drugiej odrobinę czerwieni. Kolorowe masy zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Kulki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm. Wykrawać foremkami do ciasta rozmaite kształty i łączyć je. Kwiat tulipana wycinałam lekko przygniecionym kółkiem, a potem nacinałam nożem płatki. Liście i łodyżki wyszły też spod noża. Wzorki i figury najlepiej wykańczać na blasze, wtedy nie odkształcają się. I ogólna zasada: im ciasto jest chłodniejsze, tym łatwiej sobie poradzić z wycinaniem kształtów. Przed włożeniem do piekarnika ciastka można ponownie schłodzić, dzięki czemu utrzymają ładniejsze kształty.
Blachę z gotowymi ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec na rumiano.
(Przeczytany: 1159 razy)
Rozmarzyłam się czytając wstęp do przepisu 🙂 Uwielbiam przyjemne ciepło piekarnika, gdy za oknem przejmujący chłód 🙂 Tulipany… tęsknię za wiosną… 🙂
Oj, ja też tęsknię za wiosną… i takim ciepłym słoneczkiem 🙂