Roladki zrobione są na bazie gotowego ciasta francuskiego. Pięknie wyglądają. Pasują do specjalnych okazji (sylwester :)). Jednak taką przekąskę można zaserwować również na kolację. Są naprawdę pyszne.
Przepis:
Składniki: jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja wykorzystałam Belbake 275 g), opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100g), jedno jajko, 2 łyżki sezamu, pieprz do smaku, łyżka mąki do rozwałkowania ciasta.
Wykonanie: Ciasto lekko rozwałkować na desce wysypanej odrobiną mąki. Bardziej je trzeba wyrównać niż rozwałkowywać. Rozłożyć łososia na 1/3 powierzchni ciasta i doprawić solą, a następnie zrolować ciasto. Ja rozłożyłam ciasto od dłuższej krawędzi, czyli inaczej niż w przepisie. Soli zasadniczo nie trzeba dodawać, bo wędzony łosoś jest dość słony. Jajko roztrzepać widelcem. Posmarować końcówkę ciasta przed zawinięciem, aby dobrze się przykleiła, a następnie wysmarować cały rulon. Posypać rulon sezamem. Pokroić go na małe plasterki. Powinno wyjść 12 porcji. Przełożyć roladki na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 st. na 15 minut.
Przepis Pascala z Kuchni Lidla.
(Przeczytany: 9339 razy)
Fajny pomysł, chętnie któregoś dnia wykorzystam.
Zachęcam. Są naprawdę dobre i szybkie w przygotowaniu.
Świetny pomysł – ostatnio robiłam takie roladki tylko z innym nadzieniem.