Lubię zapiekanki, bo są szybkie i można je jeszcze później odgrzać. Zapiekanka z dyni i ziemniaków jest prosta do wykonania i zawiera niewiele składników.
Przepis:
Składniki: 1 kg miąższu dyni, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 jajka, 1 ząbek czosnku, 600 ml słodkiej śmietany (jeśli gęsta to 1/6 można zastąpić mlekiem), 159 g startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku oraz po pół łyżeczki mielonej kolendry, ziół prowansalskich i imbiru.
Wykonanie: Ziemniaki obierz i ugotuj. Dynię pokrój na małe cząstki i uduś. Jak ziemniaki przestygną pokrój je w talarki. Podsmaż pokrojony drobno czosnek i cebulę, a następnie dodaj do nich dynię, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Całość przypraw. Układaj warstwami: ziemniaki, dynia, tarty ser, ziemniaki, dynia, tarty ser. Na koniec wybij jajka, rozmąć je ze śmietaną i polej zapiekankę. Całość zapiekaj w 180 st. przez ok. 45 min.
(Przeczytany: 5553 razy)
A u mnie zalega już od miesiąca puree dyniowe w zamrażarce.. 🙂
wygląda zachęcająco 😉