W dzisiejszych czasach zupa chlebowa nie jest zbyt popularna, ale podobno była to jedna z bardziej popularnych zup na Dolnym Śląsku przed II Wojną Światową. Serwowano ją w wielu restauracjach, m.in. w Piwnicy Świdnickiej. W dawnym Wrocławiu znana była pod nazwą Brotsuppe.
Zupa jest bardzo prosta. Można ją wzbogacić i nadać jej charakteru dodając tuż przed podaniem nieco białego wytrawnego wina.
Przepis:
Składniki: 100 g suchego chleba (najlepiej w kromkach), ząbek czosnku, łyżka masła, jedno żółtko, pół litra mleka, gałązka świeżego rozmarynu oraz sól i biały pierz do smaku.
Wykonanie: Czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlać mleko, dodać czosnek i gałązkę rozmarynu oraz połamane kromki czerstwego chleba. Zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć gałązkę rozmarynu, a następnie zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do zupy masło, a następnie rozprowadzić w niej żółtko. Dosmaczyć solą i pieprzem. Jeśli macie ochotę to tuż przed podaniem można dodać do zupy chlust białego, wytrawnego wina. Podawać natychmiast po zrobieniu.
(Przeczytany: 2326 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.