Kruche ciasteczka pod postacią kolorowych serduszek cieszą się sporym zainteresowaniem. Są pochłaniane równie chętnie przez dorosłych i dzieci.
Przepis:
Składniki: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 70 g cukru pudru, jedno jajko, kilka kropel aromatu cytrynowego, odrobinę barwnika zielonego i czerwonego.
Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać razem. Masło lepiej wyciągnąć wcześniej, aby miało temperaturę pokojową, pokroić je nożem na mniejsze kawałki i dodać do mąki razem z jajkiem i aromatem. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Jedną pozostawić bez barwnika, a do dwóch kolejnych dodać odrobinę zieleni i czerwieni. Kolorowe masy zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Kulki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm. Wykrawać foremkami do ciasta różnej wielkości serduszka. Kolory można łączyć. Jeśli chcecie wyciąć dodatkowy kształt w serduszku, umieśćcie duże serce na blasze i dopiero wtedy wytnijcie środek. W przeciwnym razie ciasteczka będą się odkształcać. Przed włożeniem do piekarnika ciastka można ponownie schłodzić, dzięki czemu utrzymają ładniejsze kształty.
Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 10-15 minut, aż się zarumienią.
(Przeczytany: 3148 razy)
świetny pomysł 🙂
Akurat mam takie barwniki i aż prosi się aby skorzystać z Twojego przepisu:)
Piękne kolorowe i proste ciasteczka. U mnie długo by nie wytrzymały. 🙂