Ciasteczka z wisienką to wariacja na temat moich ulubionych kruchych ciastek z migdałami. Przepis na nie wzięty jest z przepisu na maślane rogaliczki. Ciastka trzeba tylko uformować na kształt klusek śląskich, a w zagłębieniach poukładać wisienki. Ja wzięłam te z kompotu, ale jak rozpocznie się sezon owocowy, to będę je robiła również ze świeżych wiśni.
Przepis:
Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 70 g mielonych migdałów, 50 g wiśni.
Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz owoców) wymieszać razem i zagnieść. Dobrze jest wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, bo ciepłe łatwiej się zagniata z ciastem. Formować z ciasta kulki, spłaszczyć je i zrobić w nich dziurki – tak jak w kluskach śląskich, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem. Na koniec na ciastkach poukładać owoce. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 20 min – do momentu, aż będą miały złoty kolor. Z tej porcji wyszło mi ok. 20 okrągłych ciasteczek.
(Przeczytany: 1189 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.