Tort bezowy (zwany niekiedy Tort Pavlovej) to świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały po zrobieniu innych ciast. Ser mascarpone powoduje, że tort nie jest dramatycznie słodki, a sos owocowy nadaje mu lżejszy smak. Poza tym całość wygląda pięknie, a wykonanie tego tortu nie zabiera zbyt wiele czasu.
Nie wiadomo dokładnie, kto pierwszy zrobił ten tort i kiedy to było. Wiadomo natomiast, że powstał wykonany dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Na pewno wykonano go podczas tourne gwiazdy po zachodniej Europie gdzieś w latach 20. ubiegłego wieku. Dziś doczekaliśmy się wiele odmian tego tortu, a wszystkie są niesamowicie smaczne, lekkie i piękne.
Przepis:
Składniki: 4 białka, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, owoce świeże lub mrożone zmiksowane z cukrem (jeśli nie byłyby zbyt słodkie) oraz opakowanie sera mascarpone.
Wykonanie: Zimne białka ubijać ze szczyptą soli, a następnie dodawać (ciągle ubijając) po łyżce cukru pudru zmieszanego z mąką ziemniaczaną. Ubijać pianę do momentu aż będzie miała gęstą i lśniącą konsystencję. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować dla koła o średnicy ok. 20 cm i uformować na nich dwie warstwy tortu. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (czasem może to być za dużo) i piec ok. 30 minut, a potem obniżyć temperaturę do ok. 80-90 stopni i piec bezę w piekarniku jeszcze godzinkę. Następnie uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciastko do całkowitego wystudzenia.
Teraz czas na uformowanie tortu. Zdjąć pierwszy kawałek bezy z papieru i ułożyć go na talerzu. Wyłożyć na nim serek mascarpone, następnie zmiksowane z cukrem owoce i kolejną warstwę bezy. Lekko docisnąć. Na wierzch można wylać kolejną porcję sosu owocowego i przyozdobić tort całymi owocami.
Zapewniam, że całość jest po prostu pyszna.
(Przeczytany: 8059 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.