Jak się wypróbowuje nowe przepisy, to nie ma co liczyć, że wszystko się uda. Zabawne jest jednak to, że pomimo nieudanej tarty (tak przynajmniej wygląda) ciasto smakuje wyśmienicie. Tarta tatin to przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, a zaprezentowany przez Pascala. To ciasto powstało podobno przez pomyłkę. Najpierw przypalił się cukier (stąd karmel na wierzchu tarty), a potem ciasto poszło na jabłka, no i upiekło się niejako „do góry nogami”. Ciasto po upieczeniu trzeba odwrócić, aby jabłka oblane karmelem się znajdowały się tradycyjnie na górze. W moim wykonaniu niestety karmel nie wyszedł tak dobrze jak Pascalowi. Obiecuję jednak, że do przepisu wrócę i umieszczę zdjęcia dobrego ciasta. A tymczasem są, takie jakie są.
Aha, tartę najlepiej piec w okrągłej formie o średnicy ok. 26 cm bez zdejmowanego dna. Można wtedy na niej od razu przygotować karmel. Jeśli masz tylko formę kwadratową lub jeszcze gorzej prostokątną, to do zrobienia karmelu lepsza będzie patelnia.
Przepis:
Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczypta soli, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki wody.
Składniki na farsz jabłeczny: 6 dużych soczystych jabłek (najlepiej Jonagold), 150 g masła, 150 g cukru, pudełko lodów waniliowych, pół łyżeczki cynamonu, listki mięty do dekoracji.
Wykonanie: Ja robię ciasto w termomixie. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Pokrój je w drobniejsze kostki, to ciasto lepiej się wyrabia. Wsyp mąkę, cukier, sól, żółtko, masło i wyrabiaj na poz. 3. W trakcie wyrabiania dodaj 2 łyżki wody. Jak ciasto zacznie odklejać się od ścianek naczynia, wyjmij je, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj jabłka i karmel. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na ósemki. Najlepiej żeby cząstki miały równą wielkość to wtedy będą się pięknie i równo prezentowały. Do formy lub na patelnię wsyp cukier, dodaj masło, podgrzewaj cały czas mieszając. Karmel jest gotowy dopiero, jeśli po wylaniu kilku kropel na biały talerz widać, że mamy brązową masę. Ostrzegam, że to trochę trwa. Jeśli używałaś patelni to przelej karmel do formy i poczekaj aż troszkę przestygnie i stężeje. Następnie ułóż równo kawałki jabłek, ale nie dociskaj ich do dna, bo musimy mieć na jabłkach warstwę karmelu. Posyp cynamonem, ułóż drugą warstwę i znowu posyp cynamonem. Teraz wstaw foremkę na gaz i podgrzewa (najlepiej pod przykryciem), aż jabłka przejdą karmelem – ok. 5-10 min.
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Płat ciasta powinien być trochę większy niż powierzchnia formy. Nałóż ciasto na formę, a zbyt długie fragmenty zawiń i upakuj przy brzegach formy zwijając je. Na środku ciasta zrób dziurkę, to para z piekących się pod ciastem jabłek będzie miał swobodne ujście.
Piecz ok. 25 min w temp. 190 stopni z włączonym termoobiegiem. Umieść ciasto na dole piekarnika.
Jak ciasto się zrumieni, wyjmij formę i odstaw do przestygnięcia. Odklej brzegi ciasta od formy za pomocą noża. Weź talerz lub tacę o powierzchni nieco większej niż forma, połóż do góry nogami na formie, a następnie szybkim ruchem przewróć formę razem z talerzem. Opukaj formę i podnieś ją do góry.
No i proszę. Nasza tarta wygląda już teraz normalnie: ciasto na dole, a jabłka na górze. Podaj na ciepło lub zimno z gałką lodów i listkiem mięty.
(Przeczytany: 1496 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.