Jest to przepis, który warto zapamiętać lub mieć gdzieś pod ręką. Pyszne. Największa trudność tego dania to przygotowanie sosu beszamelowego. Jak się to opanuje, reszta nie sprawi żadnego kłopotu. Jest to przepis Pascala zaprezentowany w Kuchni Lidla.
Przepis:
Składniki: 3 kulki sera mozzarella, 9 płatów makaronu lasagne, 1 słoik suszonych pomidorów (ok. 300 g z zalewą), jedna cebula, 500 g mielonego mięsa z łopatki, 2 puszki pomidorów pelatti (całe obrane pomidory w soku pomidorowym), 1 łyżka ziół prowansalskich, jeden liść laurowy, łyżka oliwy z oliwek, 30 g masła, 50 g maki pszennej, 250 mg tłustego mleka, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie sosu bolońskiego: W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj mięso mielone. Smaż mieszając intensywnie, aby nie powstały większe kawałki mięsa. Dodaj sok z pomidorów, a same pomidory rozgnieć delikatnie widelcem i wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, zioła prowansalskie i pieprz. Podgrzewaj sos rozdrabniając pozostałe pomidory przez ok. 5 minut. Sól dodaj dopiero przed wyłożeniem sosu na lasagne, aby mięso nie zrobiło się zbyt twarde.
Przygotowanie sosu beszamelowego: W garnku podgrzej mleko. W kolejnym rozpuść masło i dodaj mąkę. Całość podgrzewaj przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodaj gorące mleko. Mieszaj intensywnie za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstawania grudek. Garnek zdejmij z ognia. Przypraw sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Przygotowanie lasagni: Teraz pokrój odsączone pomidory w paseczki, a ser mozzarella w plastry. Sos boloński podziel na 3 części, a pomidory i ser na dwie. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najpierw wyłóż sos boloński, a na niego 3 płaty lasagne. Następnie używając szpatułki wyłóż warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze ułóż równo ostatnią warstwę sera mozzarelli.
Całość włóż do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 25 minut aż się zrumieni wierzchnia warstwa sera.
(Przeczytany: 1311 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.