Muffinki dyniowe mają nieco egzotyczny smak. Może to dzięki unikalnej kompozycji przypraw. Są jednak bardzo dobre. Niezbyt słodkie, przez co smakują dobrze nawet na śniadanie.
Przepis:
Składniki: 200 g miąższu dyni, 100 g orzechów pekanowych, 150 g maki pszennej, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, jedno jajko, 5 łyżek oleju, szczypta soli oraz w sumie pół łyżeczki przypraw: świeżo starta gałka muszkatołowa, imbir mielony i cynamon.
Przygotowanie: Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy w niewielkiej ilości wody przez ok. 10 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dynię dobrze odsączamy i miksujemy. Orzechy pekanowe prażymy bez tłuszczu na patelni, a jak przestygną drobno kroimy.
Mąkę mieszamy z masą dyniową, a następnie dodajemy cukier trzcinowy, orzechy pekanowe, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Wybijamy jajko, roztrzepujemy jej widelcem i mieszamy z maślanką i olejem. Ja mieszam masy po prostu łyżką, ale można użyć też miksera.
Przygotowujemy formę do muffinków (smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką). Alternatywą dla leniuszków są foremki silikonowe lub papierowe papilotki. Moim zdaniem muffiny mają najładniejszy kolor po upieczeniu na blasze. Wypełniamy foremki muffinkowe do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku 20-30 min. Wyjmujemy z piekarnika jak ciasteczka będą miały złotobrązowy kolor. Odstawiamy blachę na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy muffinki z formy.
(Przeczytany: 811 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.