Szybki i prosty przepis na udany deser. Można go w zasadzie wykonać z tego, co mamy akurat w domu. Urozmaiceniem deseru jest pyszny sos z mango.
Przepis:
Składniki: kilka podłużnych biszkoptów, 1 łyżka rumu, 2 łyżki miodu o wyraźnym smaku, 4 jajka, 100 gram cukru, 70 ml soku pomarańczowego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 płaskie łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli, jedno mango, kilka pistacji, szczypta soli, jedna pomarańcza.
Wykonanie: Najpierw nasączamy biszkopty rumem i odstawiamy. Ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy miód i sól – dokładnie mieszamy. Do utartej masy dodajemy otartą skórkę pomarańczy, sok pomarańczowy, imbir i mąkę. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą z żółtek.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do sufletów lub małe foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy cukrem. Na dno formy układamy biszkopty, zalewamy masą sufletową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
Mango obieramy, pestkę odrzucamy, a miąższ owocu kroimy na małe kawałki. Miksujemy mango na gładką masę. Suflet podajemy natychmiast po upieczeniu. Polewamy sosem z mango i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
(Przeczytany: 998 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.