Frittata ze szpinakiem to rodzaj omletu. Jest to posiłek pełen witamin, a ponadto bardzo smaczny. Frittata jest dobra dla zabieganych – szybka, można ją zjeść na zimno, a odgrzana na drugi dzień smakuje całkiem nieźle.
Przepis:
Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, jedna czerwona papryka, 1 ząbek spory czosnku, 4 jajka, 2 średnie ugotowane ziemniaki, 100 g utartego parmezanu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ziemniaki dobrze jest ugotować dzień wcześniej, wtedy danie jest naprawdę szybkie. Przygotowanie frittaty zaczynamy od obrania papryki. W tym celu wkładamy ją do nagrzanego piekarnika wysoko pod samą grzałkę i czekamy, aż się zrumieni, następnie przewracamy. Gorącą paprykę wkładamy do plastikowego woreczka, zamykamy szczelnie i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni z oliwą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ser, szpinak i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Następnie wylewamy na patelnię łyżkę oliwy i wlewamy przygotowaną w misce masę frittaty. Wygładzamy powierzchnię łyżką. Stawiamy na małym ogniu i trzymamy aż się od zrumienienia spodu. Można to sprawdzić lekko unosząc brzeg widelcem. Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika, również wysoko pod grzałkę na 4-5 min. Czekamy aż góra frittaty troszkę się zrumieni.
(Przeczytany: 1191 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.