Niewiele potrzeba, aby przyrządzić to danie. Wystarczy kawałek kurczaka, sera i przyprawy, a świetnie smakuje.
Przepis:
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, sok z cytryny, 4 łyżki zielonego pesto, kulka sera mozzarella, 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju, sól i pieprz do smaku, listki świeżej bazylii do dekoracji.
Wykonanie: Kurczaka umyj, osusz, przekrój na mniejsze kawałki i lekko ubij tłuczkiem. Kurczaka skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Usmaż go na patelni. Następnie blachę przykryj papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki kurczaka. Ser pokrój w plasterki. Kurczaka posmaruj sosem pesto, nałóż na to ser i zapiekaj chwilę w piekarniku w temperaturze 220 st. wysoko pod grzałką. Najlepiej do momentu aż ser się lekko rozpuści i zrumieni.
Wyjmij kurczaka, udekoruj kawałkami suszonego pomidora i listkami bazylii. Podaj ciepłe od razu po zrobieniu – potem będzie znacznie mniej smaczne. Można jeść z bułką lub jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.
(Przeczytany: 1019 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.