Gdybym prowadziła pamiętnik młodej kucharki, to ten wpis pasowałby do niego idealnie. A było tak:
z listą zakupową udałam się do sklepu i bez problemu zdobyłam wszystkie składniki. Do domu dotarłam bez korków itp. Rozłożyłam wszytko w kuchni i zabrałam się do pracy i… jakież było moje zdziwienie, że nie znalazłam z szufladzie tak potrzebnego narzędzia kuchennego jakim jest tłuczek do mięsa! No cóż, trzeba był coś wymyślić lub pobiec do sklepu. Wybrałam użycie zabytkowego, ciężkiego żelazka z duszą. Pasowało idealnie.
Przepis:
Składniki na polędwicę: jedna polędwica wieprzowa, 150 g grubej cienko pokrojonej kiełbasy (np. przysmaki kresowe, krakowska sucha, kindziuk), 100 ml porto, 3 szalotki, 30 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub mięty do dekoracji.
Składniki na marchewkowe puree: 1 kg marchwi, 1 łyżka curry (lub dużo mniej jeśli ktoś nie lubi), 40 g masła, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka słodkiej śmietanki, 1 liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy umyć, osuszyć, odkroić białą błonkę i podzielić na 4 części. Każdy z kawałków naciąć delikatnie od dołu tak, aby z każdego powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ). Polędwicę przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek mięsa nałożyć plasterki kiełbasy, a następnie zwinąć je w rulon. Rulony zabezpieczyć nitką lub wykałaczką. Doprawić z zewnątrz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć polędwiczki z każdej strony aż się zrumienią. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, a na tę samą patelnię wlać połowę ilości porto, zamieszać i przelać do mięsa. Resztą porto podlać mięso. Szalotki pokroić w piórka i zanurzyć w winie obok mięsa. Naczynie przykryć folią aluminiową (boki zawinąć, aby nie zsuwały się) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Włączyć termoobieg.
Przygotowanie pure z marchwi: Marchew obrać i pokroić w dość drobna kostkę. Ugotować z liściem laurowym. Następnie odcedzić, wyjąć liść, wrzucić z powrotem do garnka i zmiksować. Do marchwi dodać miód, masło, curry, pieprz, sól, śmietankę i ponownie zmiksować.
Danie jest gotowe! Teraz polędwicę uwolnić od nitek lub wykałaczek, pokroić w plastry, wyłożyć na talerze i udekorować pietruszką.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla.
(Przeczytany: 1289 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.