Pyszny lekki obiad, a do tego prosty w przygotowaniu. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji, czyli dla nas praktycznie na dwa dni.
Warto sięgać po brokuły, szczególnie zimą, bo wtedy zwykle jemy mniej owoców i warzyw. Brokuły inaczej nazywane są kapustą szparagową. Obecnie nie występują w naturze, a jedynie jako roślina uprawna. Ich uprawy i udomowienie rozpoczęto w VI w. p.n.e. w rejonie Morza Śródziemnomorskiego.
Brokuły są niezwykle bogate w substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Posiadają sporo witaminy C, barwników karotenowych, błonnika i substancji zapobiegających powstawaniu nowotworów. Wśród najbardziej przebadanych jest sulforafan, który ma bardzo silne działanie utleniające i wpływa na ekspresję pewnych genów, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, w tym raka prostaty. Z medycznego punktu widzenia jedzenie tych warzyw poleca się również w zapobieganiu chorobom serca.
Brokuły zwykle spożywa się gotowane w wodzie lub na parze, ale można je jeść również na surowo. Obróbka termiczna tego warzywa obniża jego wartości odżywcze i lecznicze.
Przepis:
Składniki: 200 g łososia wędzonego, 2 kulki sera mozzarella, 450 g mrożonych brokułów (jedna paczka), 250 g makaronu (ja użyłam świderków, ale może być inny), pół litra mleka, 50 g mąki, 50 g masła, migdały w płatkach do posypania oraz sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Brokuły pozostawić do rozmrożenia. Makaron ugotować al dente i odstawić.
Łososia pokroić w paseczki, ser mozzarella w małą kostkę, różyczki brokułów podzielić na mniejsze części, aby było wygodnie je jeść. Tak przygotowane składniki wymieszać razem z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Teraz sos beszamelowy. Masło roztopić i podsmażyć na nim mąkę. Następnie dodawać powoli zimne mleko, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 8-10 min. Dodać przyprawy. Z solą nie przesadzajcie, bo wędzony łosoś jest i tak dość słony. Następnie wylać sos na przygotowane wcześniej składniki zapiekanki. Posypać całość płatkami migdałów. Zapiekać 30-40 minut w 180 st., tj. do zrumienienia sosu.
Smacznego!
(Przeczytany: 1674 razy)
Aż chce się spróbować 🙂