Lekka i łatwa do zrobienia zupa. Z jednej strony delikatna, a z drugiej zachowuje charakterystyczny smak selera naciowego.
Przepis:
Składniki: 300 g selera naciowego (ok. osiem łodyg) , 2 duże pomidory (lub pokrojone z kartonu), ząbek czosnku, jedna cebula, 2 kostki rosołowe, 2 średnie ziemniaki, 100 g serka topionego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę. Dodaj oliwę i podgrzewaj, aż się zeszklą. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je wrzątkiem, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pomidory z kartonu są wygodniejsze, bo wystarczy wrzucić do garnka. Ziemniaki umyj, obierz i również pokrój w kostkę. Łodygi selera pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem. Zalej 1 litrem wody. Dodaj kostki rosołowe i gotuj około pół godziny. Następnie dodaj serek topiony, zmiksuj i zagotuj. Przypraw do smaku. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować młodymi listkami selera.
(Przeczytany: 1626 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.