Przepis na babkę ziemniaczaną został zaprezentowany podczas warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – dania z ziemniaków. A ja Wam proponuję nowy design babki: babka brokuł-in i brokuł-out.
Trochę późno zabrałam się za samodzielne wykonanie tej potrawy i babka pojawiła się już kilku blogach. Żebyście nie musieli oglądać po raz kolejny takiego samego przepisu, urozmaiciłam o nowy sposób podania.
Przepis:
Składniki: 1 kg ziemniaków, 300 g mrożonych brokułów, 3 jajka, cebula, 200 g plastrów boczku wędzonego, 200 g kwaśnej śmietany, 300 g pieczarek, olej, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, mix sałat.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przetrzeć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i połowę dodać do ziemniaków. Żółtka oddzielić od białek – żółtka dodać do ziemniaków, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z ziemniaków energicznie wymieszać, doprawić, dodać do niej białka i dalej wymieszać bardzo delikatnie.
Wersja brokuł-in: Wyłożyć formę papierem. Przełożyć część masy na dno. Włożyć w masę rozmrożone brokuły ogonkami do góry. Wyłożyć resztę masy, a na wierzch położyć plastry boczku. To jest ta wersja warsztatowa.
Wersja brokuł-out: Wysmarować foremki do sufletów tłuszczem i wyłożyć dno niewielką ilością masy ziemniaczanej. Różyczki brokułów przekroić pionowo na pół i ułożyć je dookoła naczynia kwiatem do środka (lepiej obejrzyj na zdjęciu efekt końcowy). Przykryć resztą masy ziemniaczanej. Z wierzchu położyć plastry boczku. Ta wersja jest fajniejsza dla dzieci – można ją jeść jak suflet łyżeczką.
Babkę wstawić do nagrzanego do 180 st. piernika i zapiekać ok. 40 min.
Przygotowanie sosu: Resztę cebuli zeszklij w niewielkiej ilości oleju. Dodaj obrane i pokrojone na części pieczarki. Podsmaż chwilę aż woda z pieczarek odparuje. Dodaj śmietanę i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Babkę serwuj na ciepło z sosem grzybowym i mixem sałat.
(Przeczytany: 1766 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.