Ciasto drożdżowe w połączeniu z dość słonym serem Grana Padano to dobre zestawienie. Farsz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułeczki można wykorzystać jako bardziej słoną przekąskę. Dobrze pasują też do barszczu.
Mi wyszła porcja na jedną blachę. Najlepiej bułeczki układać na blasze poziomo, bo wtedy się nie przewracają – roztopiony ser jest dość śliski, przez co pionowo ustawione bułeczki lubią przybierać dziwne kształty. Poza tym okrągłe płaskie bułeczki wyglądają bardzo zachęcająco, jak ślimaczki lub spiralki.
Przepis:
Składniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 10 g świeżych drożdży, 70 ml mleka, 90 g masła, 2 jajka, 120 g sera Grana Padano. Jeśli ktoś nie lubi zbyt słonych przekąsek to z soli w cieście można zrezygnować.
Wykonanie: Przygotuj zaczyn drożdżowy z 50 ml mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw na 15 minut aż drożdże „ruszą”. Do małego garnuszka dodaj masło i pozostałe mleko. Lekko podgrzej, aby masło się rozpuściło i odstaw do ostudzenia. Jak wystygnie dodaj do masła roztrzepane jedno jajko.
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, masło z jajkiem i wyrabiaj na gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Jeśli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale staraj się, aby dodawać jej jak najmniej.
Zetrzyj ser Grana Padano na tarce z dużymi oczkami. Możesz też użyć sera Pecorino. Natomiast Parmezan jest zdecydowanie droższy. Roztrzep drugie jajko i wymieszaj z serem. Możesz odrobinę tego jajka zostawić do posmarowania rulonu ciasta.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Jeśli nie będzie zbyt równy, to nie jest to wielkie zmartwienie. Moim zdaniem nie warto wyrównywać boków i marnować ciasta. Wyłóż masę serową pozostawiając wolny jeden z dłuższych boków ciasta. Zacznij zwijanie od boku wypełnionego serem. Układaj bułeczki na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzany do 180 st. 20-25 minut, tj. do momentu aż bułeczki się zrumienią.
Mi wyszedł rulon długości 55 cm. Posmaruj go resztą jajka. Leżące bułeczki kroiłam na krążki o grubości 2-3 cm, stojące ok. 5. Przepis na jedną blachę.
Przepis z małą modyfikacją pochodzi z gazety Świat Kobiety 01/2013.
(Przeczytany: 2533 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.