Cannelloni del nonno, czyli cannelloni nadziewane szpinakiem, rukolą i ricottą. Smaczna propozycja nadziewanych makaronowych rurek, zapiekanych w beszamelu i sosie pomidorowym. Tutaj jest też propozycja bardzo łatwego sosu beszamelowego, który mi wychodzi bez większych problemów.
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie dużych rurek o średnicy ok. 3 cm. Przeznaczone są do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym i zapiekania po całkowitym zanurzeniu w sosie beszamelowym lub pomidorowym. Nazwa cannelloni często bywa błędnie używana na określenie makaronu manicotti (z włoskiego rękaw). Cannelloni tradycyjnie przyrządzane są z prostokątów ciasta makaronowego, a manicotti są prążkowanymi rurkami. Poza Włochami cannelloni znane są w Hiszpanii jako canelones oraz w Argentynie i Urugwaju z powodu dużej liczby włoskich imigrantów w tych krajach. Tam cannelloni często serwowane jest podczas niedzielnych obiadów.
W hiszpańskiej Katalonii 26 grudnia (czyli zaraz po Bożym Narodzeniu) obchodzi się dzień św. Szczepana i wtedy właśnie jada się tradycyjnie hiszpańskie cannelloni faszerowane mielonym mięsem z tradycyjnej zupy hiszpańskiej (escudella i carn d’olla), indykiem i kapłonem pozostałym ze świątecznego obiadu.
Podany poniżej przepis to nadzienie do 11 rurek, czyli danie dla dwóch osób. Korzystam też z gotowego makaronu, którego nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy surowy makaron napełnić farszem i zapiekać w sosie.
Przepis na nadzienie:
Składniki: 120 g mrożonego szpinaku, 80 g świeżych liści rukoli, 250 g ricotty, 30 startego sera grana padano (można go zastąpić serem pecorino lub parmezanem), gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Liście rukoli umyć, osuszyć i posiekać. Ser grana padano zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odłóż troszkę sera do posypania rurek na koniec. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i odstawić.
Przepis na sos beszamelowy:
Sos beszamelowy: 50 g masła (może być solone), 50 g mąki pszennej, pół litra zimnego mleka, świeżo starta gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Roztop masło w większym garnku, rozprowadź je mąką i podsmażaj aż lekko zbrązowieje (ok. jednej minuty). Weź trzepaczkę, dolewać powoli zimnego mleka do garnka i dokładnie mieszaj stale ubijając sos. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Kiedy sos zrobi się gęsty dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i odstaw, aby nieco przestygł. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie zrobił się zbyt gęsty.
Przepis na cannelloni del nonno
Składniki: 125 g makaronu cannelloni (pół małego opakowania), przygotowany wcześniej farsz i sos beszamelowy, 250 ml przecieru pomidorowego, świeże liście bazylii.
Wykonanie: napełnij surowy makaron zielonym farszem. Liście bazylii posiekaj i wymieszaj z przecierem pomidorowym. Do żaroodpornej prostokątnej formy wylej połowę sosu beszamelowego, a na to połowę sosu pomidorowego. Ułóż napełnione cannelloni lekko wciskając je w sos. Następnie wylej resztę sosu pomidorowego i na to nałóż drugą połowę sosu beszamelowego. Nie martw się nadmiarem sosów, bo warunkiem sukcesu w canelloni jest właśnie ich duża ilość. Posyp odrobiną sera grana padano. Włóż formę do nagrzanego do 180 st. piekarnika na środkową półkę. Zapiekaj ok. 20-30 minut, aż wierzch dania się przyrumieni.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki Gino D’Acampo: Włoskie dania makaronowe.
(Przeczytany: 1649 razy)
Kuchnia włoska jest najlepsza!! A canelonni jest przepyszne 🙂