Łosoś w maku okazał się bardzo pięknym daniem. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje. Ponadto jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Przepis na zielone pure:
Składniki: mały brokuł, 4 średnie ziemniaki, mleko 3,2%, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Zagotować wodę, lekko ja osolić, wrzuć różyczki i gotować ok. 7-8 minut. Odcedzić. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem (proporcje 1:2) do miękkości i również odcedzić. Połączyć ugotowane warzywa, wymieszać i zmiksować. Podczas miksowania dodać kilka łyżek mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
Przepis na łososia:
Składniki: 2 łyżki maku (ja dałam mielony, ale całe ziarenka chyba lepiej wyglądają), 2 filety z łososia, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy do smażenia, cytryna do dekoracji.
Wykonanie: Płaty łososia opłukać i odsączyć z wody. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w maku i smażyć na patelni w niewielkiej ilości oliwy – wystarczy 30-40 sekund z każdej strony. Przepis na łososia został zaczerpnięty z Kuchni Lidla.
Wyłożyć pure na talerze a nim kawałki łososia. Udekorować cytryną i kolendrą lub pietruszką.
(Przeczytany: 1418 razy)
Łosoś w maku?! WOW! To jest coś, koniecznie wypróbuję bo łososia uwielbiam 🙂
Polecam. Przepis warty wypróbowania. Zachwyty gości murowane! Pozdrawiam!