Pyszne ciasta znikają u nas w mig. Zwykle nie zostaje już nic do porannej kawy. Postanowiłam więc piec na większej blasze. I teraz nie ma już narzekania.
Ciasto jogurtowe jest pyszne i super proste do upieczenia. Można ja upiec z dowolnymi owocami. Nawet mrożone owoce w zimie sprawdzają się bardzo dobrze. Na zdjęciu są banany i jabłka. Jeśli dodajecie banany, to możecie dodać mniej cukru, bo są bardzo słodkie. Przy kwaśnych owocach można g dodać niebo więcej. Przepis pasuje do rodzinnej dużej blachy o wymiarach 40×25 cm.
Przepis:
Składniki: 570 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 220 g cukru, 400 g jogurtu naturalnego, 3 duże jajka, 210 g oleju, sok z pół cytryny, szczypta otartej skórki cytrynowej.
Wykonanie: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka, jogurt, olej i sok z cytryny. Wymieszać jedynie po połączenia się składników. Ja nie używam nawet miksera; mieszam chwilę wszystkie składniki łyżką. Wyłożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego!!!
(Przeczytany: 81 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.