Warzywa w curry są szybkie do przygotowania. Esencjonalny zapach połączony w głębokim smakiem, w którym nutki kurkumy splatają się z kokosem.
Przepis na dużą porcję.
Najlepiej rozpocząć od warzyw, a jak będą się gotować, zrobić sos 🙂
Składniki: 2 średnie cukinie, 4 duże marchewki, 6 dużych ziemniaków, olej kokosowy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, dwie szczypty chilli, sól.
Warzywa obrać i pokroić w większą kostkę. Przyprawy podsmażyć w garze na oleju do uwolnienia aromatu, a potem wrzucić do tego pokrojone warzywa – najlepiej zacząć od tych, które się najdłużej gotują. Dalej smażyć, a jeśli trzeba podlać szklanką wody. Jak warzywa zmiękną, to dodać sos według przepisu poniżej.
Składniki na sos: 400 ml mleczka kokosowego, 5 łyżek masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, torebka curry (20g), 1 łyżeczka słodkiej papryki, dwie szczypty chilli, sól, szklanka wody.
Wszystko z wyjątkiem wody włożyć do niewielkiego garnka i podgrzewać mieszając. Jak sos będzie ciepły dodać szklankę wodę i zmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Warzywa połączyć z sosem i gotować aż warzywa osiągnąć ulubioną miękkość i aksamitność.
Przepis z warsztatów kulinarnych z Klaudią z Nordic Walking od Kuchni
(Przeczytany: 15 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.