Zrobić kruche ciastko z gwiazdką – żaden problem, ale sfotografować go z gwiazdkowym bokehem – to dopiero wyzwanie. I właśnie się zastanawiam, czy powinnam dać tu przepis na ciastka czy na bokeh?
Pyszne ciasteczka o lekko żółtym kolorze i cytrynowym urzekającym zapachu. Kruche i słodkie są ulubioną przekąską moich dzieciaków. Postanowiłam zrobić im zdjęcie z bokehowymi gwiazdkami w tle i tu dopiero zaczęły się schody. Zrobiłam sobie tekturowy kapturek na obiektyw i zrobiłam pośrodku dekielka gwiazdkę za pomocą ozdobnego dziurkacza. Założenia są proste. Zakładam kapturek na obiektyw i powinno wyglądać super. Okazało się jednak, że nie każdy obiektyw podoła takiemu wyzwaniu. U mnie sprawdziła się dopiero stałoogniskowa pięćdziesiątka. Przy pozostałych bokeh miał raczej kiepski wygląd. No ale, pierwsze koty za płoty. Teraz już wiem, jak podejść do tematu i może jeszcze pokuszę się o jakieś świetlne eksperymenty.
Przepis:
Składniki: 200 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 130 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 1 jajko, sok z pół cytryny, szczypta otartej skórki cytrynowej.
Wykonanie: Wymieszać ze wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać miękkie masło, jajko, sok i skórkę cytrynową. Pamiętajcie o sparzeniu cytryny przed otarciem skórki. Ciasto zagnieść, zrobić z niego kulę i włożyć je na dwie godziny do lodówki. Następnie wyjąć je, formować małe porcje i przygnieść każdą stemplem do ciastek z wybranym wzorem. Ułożyć ciasteczka na blasze zachowując odstęp. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni lub dotąd aż będą zrumienione. Smacznego!!!
(Przeczytany: 1148 razy)
ale urocze!
Cudne to zdjęcie, niesamowicie wygląda 🙂
A ciasteczka z pewnością smakowały bajecznie 🙂
Twoje ciasteczka wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis 🙂