Tarta z cukinią wygląda bardzo ładnie. Może trochę za mało tej cukinii… no ale następnym razem poeksperymentuję bardziej odważnie. Zrobiłam też mały eksperyment. Ciasto zostało zrobione znacznie wcześniej włożone do zamrażalnika i rozmrożone przed zrobieniem tarty.
Tarta udała się i była smaczna, więc mrożenie ciasta uważam za dobry pomył. Można zaoszczędzić sporo czasu przygotowując kilka porcji ciasta za jednym razem, a zapas przechować na później w zamrażalniku. Zdecydowanie polecam.
Porcja jest na jedną formę do tarty o średnicy 22 cm.
Przepis:
Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki krupczatki, 100 g masła, 10 g tartego sera gratino, 1 jajko, szczypta soli.
Składniki na wypełnienie: mała cukinia, 150 g gęstej śmietany, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, a schłodzone masło pokroić na drobne kawałeczki. Dodać ser, jajo i sól. Całość zagnieść i można zamrozić. Zamrożoną kulkę ciasta umieścić w lodówce w przeddzień wypieków. Następnie ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować, wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku (180 stopni) przez 15 minut – najlepiej pod obciążeniem. W tym czasie cukinię przekroić na pół i pokroić ją w drobne paseczki nożem do obierania warzyw. Jajka roztrzepać widelcem i doprawić. Na podpieczony spód tarty wylać sos, a na nim poukładać ułożone w kwiatki paseczki cukinii. Tartę włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut.
(Przeczytany: 888 razy)
Rozumiem, że śmietanę należy dodać do jajek i dopiero na kruche ciasto ?