Zgrabne porcje makaronowych muffinków je się prawie jak deser, ale nie jest to deser zamiast obiadu. Wręcz przeciwnie pyszny, pełny w składniki odżywcze posiłek.
Przepis:
Składniki: 100g makaronu kolanka, jeden duży pomidor (ok. 100 g), 150 g małych pieczarek, 2 małe szalotki, 1 ząbek czosnku, 100 g gotowanej szynki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej bazylii, 2 jajka, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g startego sera żółtego, sól, biały pieprz
Wykonanie: Makaron ugotuj al dente.
Szalotkę pokrój w paseczki (kółeczka), czosnek przepuść przez praskę, wrzuć razem na patelnie i zeszklij. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w ósemki i dorzuć na patelnię do cebuli. Pomidora sparz, zahartuj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć na patelnię. Odparuj nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
Do makaronu dodaj zawartość patelni, szynkę pokrojoną w kostkę, posiekaną bazylię i wymieszaj. Do osobnej miseczki wybij jajka, roztrzep widelcem i wymieszaj ze śmietaną.
Formę do mufinków wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Przełóż makaron do formy i zalej śmietaną z jajkami. Posyp każdego mufinka startym na grubych oczkach serem. Całość zapiekaj w pierniku nagrzanym do 180 st. przez 30 minut.
Ja zwykle jestem zwolenniczką metalowej formy na mufinki, bo papilotki często się przyklejają do ciasta. W tym jednak wypadku, chyba jednak łatwiej wyciągnąć je z papierka.
(Przeczytany: 2428 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.