Po krótkiej przerwie, dziś weekendowe muffiny z gruszkami i włoskimi orzechami.
Przepis:
Składniki: dwie gruszki, 30 g orzechów włoskich, 250 g mąki, jedno jajko, 120 g cukru, 80 ml oleju, 200 g maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli.
Wykonanie: Gruszki obrać, przekroić wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać.
Mąkę połączyć z gruszkami, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą – wymieszać. Jajko lekko roztrzepać i wymieszać z olejem i maślanką. Połączyć obie masy.
Formę wyłożyć papierowymi papilotkami, nagrzać piekarnik do 180 stopni, foremki wypełnić do ¾ wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika i piec na środkowej półce ok. 25 minut.
(Przeczytany: 1357 razy)
gruszki i orzechy, to takie smaczne połączenie 🙂 częstuję się muffinką!
Zapraszam! Smacznego 😉