Pomarańczowe mufinki bożonarodzeniowe pachnące pomarańczą. Na tą specjalną okazję zostały przystrojone gwiazdkami wyciętymi ze skórki pomarańczy.
Przepis:
Składniki: 280 g mąki, 80 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli, jedno jajko, 100 g cukru, 80 ml oleju, 100 ml soku pomarańczowego, 200 g maślanki, lukier, skórka z pomarańczy do dekoracji.
Wykonanie: Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, sok pomarańczowy, olej i maślankę – dokładnie wymieszać. Obie masy połączyć i wymieszać dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić zagłębienia do ¾ wysokości. Włożyć ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec na środkowej półce ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Ostrożnie wyjąć mufinki z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Gwiazdki przygotowałam samodzielnie delikatnie i cienko obierając pomarańcze. Gwiazdki wycięłam foremką do wykonywania dekoracji. Następnie zagotowałam je w mocno osłodzonej wodzie. Odstawiłam do wystygnięcia.
Zimne mufinki zostały polane lukrem, udekorowane pomarańczowymi gwiazdkami i odstawione w chłonne miejsce.
(Przeczytany: 1845 razy)
Są przepiękne w swej prostocie, gratuluję!
Ależ te gwiazdki ze skórki pięknie wyszły 🙂
Przeurocze, a jak muszą smakować!
Dzięki dziewczyny! Ciesze się, że podoba się Wam moje dzieło. Cały przepis jest też dość prosty – no może w wyjątkiem tych gwiazdek. Mam nadzieję, że mufinki będą smakować!