Jako że sezon na truskawki nadal trwa, wypróbowałam kolejny słodki truskawkowy deser. Tarta kakaowo-truskawkowa została przygotowana na piknik w żłobku mojego synka. Udało mi się spróbować 😉
Przepis:
Składniki: 230 g mąki, 130 g cukru, 3 jajka, 100 g masła, szczypta soli, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki, pół kg truskawek.
Wykonanie: Najpierw przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło (drobno posiekać je nożem), 50 g cukru, szczyptę soli i jedno jajko. Zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną masłem formę, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni – najlepiej pod obciążeniem.
Jak tarta będzie w piekarniku połączyć śmietanę z łyżką kakao, mąką, 80 g cukru, rozmąconymi dwoma jajkami i starannie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Wyłożyć je truskawkami, zalać przygotowanym sosem i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. I tak nasza tarta kakaowo-truskawkowa jest gotowa. Podawać ją należy po przestudzeniu, bo ciepła może się rozpadać.
(Przeczytany: 672 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.